De digitale werkplek is door deze tijd, waar digitalisering enorm belangrijk is, sterk in populariteit gestegen. We zien dan ook de vraag van bedrijven naar digitale werkplekken in hard tempo stijgen. Toch is er ook veel verwarring omtrent de digitale werkplek, en zien we dat deze vaak in een zucht genoemd met het (sociaal) intranet wordt. Maar is dit wel terecht? In dit blog leggen we het je uit!

“Het sociaal intranet en de digitale werkplek, dat is toch hetzelfde?”

Het sociaal intranet is een online communicatie- en informatie platform, dat we vaak terugzien als startpagina van een bedrijf. Hierop worden belangrijke bedrijfsdocumenten beschikbaar gesteld en het laatste nieuws van de organisatie gedeeld om haar medewerkers hiervan op de hoogte te stellen. Het sociaal intranet pusht dus bedrijfsinformatie die interessant is voor haar medewerkers waarop zij kunnen reageren, elkaar taggen of het bericht liken. Ook zien we vaak dat niet meer enkel de afdeling communicatie informatie plaatst, maar ook werknemers in de gelegenheid worden gesteld om kennis met elkaar te delen of samen het gesprek aan te gaan. Dit geeft het intranet een sociaal karakter.

Toch wordt er vaak niet het volledig potentieel uit het sociaal intranet gehaald. Zo zien we vaak dat onvrede doordat het sociaal intranet vooral statische informatie bevat, niet goed wordt bijgehouden of frequent genoeg gelezen wordt waardoor informatie verloren gaat.  

De digitale werkplek is een flinke upgrade ten opzichte van het sociaal intranet. Deze rol gebaseerde werkplek gaat veel verder dan enkel het delen van informatie en kun je vergelijken met je bureaublad. Alle tools die je nodig hebt om met je werk aan de slag te gaan, kun je hier vinden. Zo kun je vanuit hier jouw werkprocessen opstarten en persoonlijke bestanden, agenda, projecten en belangrijke applicaties opstarten, naast de bedrijfsinformatie zoals deze ook op een sociaal intranet gedeeld kan worden.

De rol gebaseerde digitale werkplek, het nieuwe normaal

De digitale werkplek neemt veel voordelen met zich mee zoals;

  • Het tijd- en plaats gebonden werken is verleden tijd doordat alle werkprocessen online uitgevoerd kunnen worden.
  • Meer tijd voor effectief werken doordat medewerkers geen tijd meer kwijt aan onnodige handelingen en tijdverspilling door versnipperde informatie en functionaliteiten.
  • Een omgeving welke per specifieke rol ingericht wordt op de wensen en behoeftes van het personeel.
  • Altijd en overal real-time in documenten samenwerken, vergaderen of informatie delen.
  • Meer betrokkenheid voor de sociale aspecten (bijv. nieuwsberichten) door centrale plek van plaatsing.

Hierdoor is het niet zo gek dat de digitale werkplek steeds populairder wordt in bedrijven. Wij bij ShareOne zijn dan ook van mening dat de digitale werkplek steeds essentiëler zal worden onder bedrijven.

Share.Workspace als oplossing

Om een rol gebaseerde digitale werkplek te realiseren, is het van belang om zorgvuldig te werk te gaan. De behoeftes van uw medewerkers dienen centraal te staan, waarbij oog is voor de werkprocessen en behoeftes. Maar hiernaast is ook oog voor adoptie en governance van groot belang door de relatief grote verandering voor medewerkers in hun werkwijze. Hierover in een volgend blog meer.

Bij ShareOne hebben we al veel bedrijven mogen helpen in hun transitie naar een digitale werkplek. Onze oplossing is volledig geïntegreerd met de Microsoft producten, waardoor vaak geen extra abonnementskosten nodig zijn en de herkenbaarheid onder de bedrijven die al met Microsoft werken hoog is.

Is uw organisatie klaar voor de digitale werkplek?

Benieuwd wat Share.Workspace voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op om vrijblijvend te sparren over de mogelijkheden en kansen die een digitale werkplek voor u kunnen betekenen. Wij staan voor u klaar!